Hohtavan valkoista vai ikävästi harmaantunutta pyykkiä?

Viime viikon pyykkipostaus herätti useita lukijakysymyksiä, joita käsittelen tulevissa postauksissa. Ensimmäiseksi ongelma, jota moni ihmetteli. Miksi valkoiset tekstiilit harmaantuvat?

Syynä on väärä pesuaine.

Valkoiset puuvillatuotteet eivät pysy hohtavan valkoisina pitkään, jos niitä pestään ns. color-pesuaineella onpa se sitten nestemäinen tai jauhemainen.

Monet kotitaloudet ovat suosivat nestemäisiä pesuaineita. Ihan hyvä niin. MUTTA. Nestemäisissä pesuaineissa ei ole valkaisevia aineita. Näin ollen valkoiset puuvillatuotteet vähitellen harmaantuvat, menettävät vitivalkoisuutensa, ellei pesuaineen lisäksi käytetä valkaisevaa jauhetta – siis yhdessä nestemäisen pesuaineen kanssa.

pyyhkeet-2

Olisiko yksinkertaisempaa käyttää pesujauhetta, jossa on valkaisevia ainesosia? Minä käytän valkoisille puuvillalakanoilleni ja valkoisille kylpypyyhkeilleni tällaista valkopesujauhetta. Ja niin lakanat kuin pyyhkeetkin ovat pysyneet vuodesta toiseen alkuperäisen valkoisina. Eikä pesuaineessani ole zeoliittia (ja tästä aiheesta lisää myöhemmin).

Kaisa

 

Kommentit
 1. 1

  Maarit / Sopusointujablogi sanoo

  Minä kipaisin lähes siltä istumalta ostamaan jauhetta, kun luin juttusi… 😊

 2. 2

  Sinikka sanoo

  Taidan tehdä aivan samoin eli ostan valkaisevaa pesujauhetta. Olen tähän asti käyttänyt ainoastaan nestemäistä – eikä se pyykki niin kauhean valkoista ole.

  • 2.1

   sanoo

   Hei Sinikka, hienoa, jos sait kimmokkeen ostaa myös valkaisevaa pesuainetta. Hyviä pyykkihetkiä.

   -Kaisa

  • 3.1

   sanoo

   Hei Minna, kiitos kysymyksestä.
   Käytän valkaisevaa jauhetta kaikille valkoisille puuvillatuotteille (lakanat, pyyhkeet, paidat yms.) – joissakin paidoissa voi olla myös hieman polyesteriä joukossa. Kaikki nämä tuotteet ovat pysyneet vitivalkoisina vuodesta toiseen. Sitä vastoin valkoisille alusasuille (tekokuitua) käytän sitä vain silloin tällöin (ne pesen yleensä hienopesunesteellä).
   -Kaisa

   • 3.1.1

    Maaru sanoo

    Minullakin on jopa 30 v vanhoja pyyheliinoja jotka pesen vain valkoisille tarkoitetulla pesuaineella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *