Leivontaa ilman vatkaimia – helppo ja herkullinen vadelma-valkosuklaakakku
Kesällä leivotaan mutkat suoriksi. Mökillä kallisarvoiset aurinkotunnit vietetään mieluummin ulkona kuin keittiössä. Tämä vadelmien täplittämä kakku syntyy ilman vatkaamista, yhdessä kattilassa.
Kakkuun lisätään vadelmien lisäksi kardemummaa ja valkosuklaata. Komeuden kruunaaa rento kuorrutus, joka sekoitetaan mascarponejuustosta ja lemon curd -tahnasta. Helppoa kuin heinänteko!
Ohje ja ruokakuvat: Elina Jyväs
Henkilökuva: Satu Nyström
1 kakku
10-12 annosta
valmistusaika 15 min + paistaminen 35-45 minuuttia
Kakku
175 g voita
2 dl sokeria
3 munaa (huoneenlämpöisiä)
1 dl ruokakermaa
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
¼ tl suolaa
100 g valkosuklaata rouhittuna
2 dl (n. 125 g) kokonaisia vadelmia
Kuorrutus ja koristeet
250 g mascarponejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa, ei kevyttä)
1-1 ½ dl lemon curd -tahnaa (esim. Mackays)
2 dl tuoreita vadelmia
(tomusokeria ja syötäviä kukkia)
Sulata voi kattilassa. Nosta kattila levyltä.
Lisää haaleaksi jäähtyneeseen voisulaan sokeri, munat ja ruokakerma. Sekoita tasaiseksi.
Lisää muutamassa erässä keskenään sekoitetut vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, kardemumma ja suola. Kääntele taikinaan rouhittu valkosuklaa ja vadelmat.
Kaada taikina kertakäyttöiseen leivontavuokaan (esim. Saga, tilavuus 1,5 l). Tasoita taikinan pinta lastalla.
Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 35-45 minuuttia, vuoan koosta ja muodosta rippuen. Kakku on kypsä, kun leivonnaisen keskelle pistettyyn taikinaan ei tartu kosteaa taikinaa.
Kumoa jäähtynyt kakku tarjoiluvadille tai voit toki tarjota sen suoraan vuoasta.
Notkista mascarponejuusto lusikalla ja sekoita siihen lemon curd -tahna.
Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun päälle ja viimeistele tuorein vadelmin sekä halutessasi tomusokerilla ja syötävillä kukilla.
Elina Jyväs