Markku Pirille kutsunäyttelyt Italiaan

Suunnittelija, taiteilija Markku Piri on monitaituri. Hän suunnitteli Eurokankaalle juuri myyntiin tulleen sisustuskangasmalliston. Ja nyt hän viimeistelee Firenzen kutsunäyttelyä – laseista.

Hän vuosien aikana suunnitellut teatteriin puvustuksia ja lavastuksia, keramiikkalaattoja ja tehnyt yhteistyötä mm. keittiökalusteyrityksen kanssa sisustustekstiilien ja vaatteiden lisäksi.

Kun tapasin Markun Eurokankaan malliston lanseerauksessa, olin yllättynyt hänen suunnittelemista, taidokkaista lasiesineistä. Asia jäi pyörimään mieleeni. Halusin tietää tästä lasisuunnittelusta enemmän. Palasin asiaan myöhemmin. Onneksi Markulla oli aikaa kaiken näyttelykiireiden keskellä aikaa vastata kysymyksiini.

markku piri 1Mistä syntyi innostus lasiin?

”Kun on muotoilija ja on elänyt Suomessa Timo Sarpanevan ja Tapio Wirkkalan maineen aikoihin, ei voi olla tietämättä – ja kiinnostumatta – myös lasista. Mielenkiintoisen perspektiivin lasiin toi myös New Yorkin Manhattan, jossa asuin 10 vuotta. Olen seurannut lasimuotoilua ja -taidetta myös ranskalaisen muotoilijaystäväni Didier Galernen perspektiivistä. Hänellä on sangen persoonallisella maulla valittu valtava yksityiskokoelma, josta 90-luvun lopulla järjestettiin näyttely Riihimäen lasimuseossa.

Didier ja minä suunnittelimme lasiesineitä, jotka JL-lasin mestaripuheltaja, alan arvostetuimpia tekijöitä Suomessa Jaakko Liikanen toteutti Riihimäellä.

Aloin tehdä yhteisiä töitä Jaakon kanssa projekteittain. Kun Jaakon studiota jatkoi Lasismi osuuskunta, tutustuin uusiin puhaltajiin, ja olemme tehneet yhteisiä töitä tilauksesta ja näyttelyihin. Lähimmiksi kumppaneiksi ovat muodostuneet Lasismissa Joonas LaaksoKaappo Lähdesmäki ja Kimmo Reinikka, joka on erikoistunut hiontaan ja lasin jatkokäsittelyyn”, kertoo Markku.

Vuosina 2011-2012 Pirillä oli näyttelykiertue Madrid-Barcelona-Lissabon-Berliini-Washington DC, jossa uusi lasi, sisustustekstiilit ja valokuvat muodosti sisällön. Kiertueella lasit saivat upean palautteen. Tämä kannusti jatkamaan, ja toi  lopulta kutsun tähän Italian näyttelykiertueellekin.

Puhaltajien ja suunnittelijan yhteistyö on a ja o

”Lasi vaatii taitoa, joka puhaltajille kehittyy vain työllä ja omalla kunnianhimolla. Minulta vaaditaan lasin ja puhaltajien ymmärrystä. Toisaalta Lasismin kaverit ovat olleet innoissaan siitä, että osaan sopivasti vaatia, ja tuon myös ratkaistavia haasteita. Näin voi yhdessä oppia! Olen todella ylpeä yhteistyöstä Lasismin kanssa. On ilo ja kunnia Italian kiertueella viedä näyttelyyn heidän työnsä Muranon kuuluisimpien mestarien kanssa toteutettujen töiden äärelle.

ThisWay, SideWay, ThatWay, UpSideFirenze, Rooma ja Venetsia

”Italian näyttelykiertue alkoi siitä, että syksyllä 2012 Italian USA:n lähetystön kulttuurivastaava näki Washingtonin näyttelyni. Hän piti näkemästään niin paljon, että ehdotti museokiertuetta Italiaan. Hänen kauttaan aukesi yhteys legendaarisen Muranon lasimuseon johtajaan, joka tulikin sitten 2013 syksyllä Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyni avajaisiin. Pian tämän jälkeen hän esitti näyttelykutsun. Firenzen ja Rooman museot tulivat mukaan vuoden sisällä taiteellisten toimikuntiensa päätöksellä. Legendaarisessa Muranon lasimuseon näyttelyni on ensimmäinen suomalaisen taiteilijan näyttely koskaan. Tätä statusta ja merkitystä suomalaiset apurahoja jakavat säätiöt eivät ole tajunneet”, Markku toteaa.

Muranon lasimuseon näyttelyni on ensimmäinen suomalaisen taiteilijan näyttely.

Muranossa kiertuetta varten Markku työskentelee arvostetuimpien mestarien kanssa: Pino SignorettoSimone CenedeseGambaro & Tagliapietra ja Gianni Seguso.

Näyttelyt ovat Firenzen Palazzo Medici Riccardissa 22.3.-4.6, Rooman Museo Carlo Biottissa 16.6.- 17.9. ja Venetsian kuuluisassa Museo del Vetro -museossa 6.10.-tammikuu 2018.

Italian-näyttelyiden osalta Markku Piri  tekee yhteistyötä Lomalinja-matkatoimiston kanssa järjestämällä kulttuurimatkat kaikkien lasinäyttelyiden avajaisiin.

markku piri 3Haasteita?

”Nämä näyttelyt ovat jättiprojekti suunnitella, tuottaa ja viedä läpi! Italialaisen ja suomalaisen kulttuurin ja toimintaerot ovat kolmen vuoden aikana tulleet tutuiksi. Mutta kun paiskii töitä tunteja laskematta ja laittaa kaikki taiteilijan, muotoilijan, tuottajan, psykologin, diplomaatin taitonsa ja ihmisen ominaisuutensa likoon ja kun sitten työt täyttävät korkeat kriteerit, ovet avautuvat ja vastaanotto kannustaa eteenpäin.

Kaikkein vaikeinta kiertueen eteenpäinmeno näyttää olevan niille suomalaisille kollegoille, jotka päättävät apurahoista. Kiertue hyväksyttiin Suomi-100 ohjelmaan innosta hurraten (150 000 potentiaalista katsojaa tekee hyvää hallinnollisiin raportteihin), mutta Suomi100 -hallitus tyrmäsi täysin projektin taloudellisen tuen. Suomessa laitetaan taiteiljat itse maksamaan uraa uurtavista ja uusia teitä avaavista hankkeista. Taiteen edistamiskeskus sentään myönsi 6 kk:n taiteilija-apurahan”, Piri tilittää.

Kohta niitä saa

Maaliskuun aikana ennen Firenzen näyttelyä Markku Pirin signeerattuja taidelaseja, uniikkeja lasiteoksia, serigrafioita ja julisteita voi ostaa avattavasta piritalia.fi-nettikaupasta.

Kaisa

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *