Menneisyyden tyyliä

Nyt kannattaa lähteä laivalla Tallinnaan jo pelkästään Kumun Runous ja ahdistus -näyttelyn vuoksi. Näyttely keskittyy 1800-luvun pukeutumiseen.

Kävitkö pari vuotta sitten katsomassa Kumun ArtDeco-näyttelyn, jossa esiteltiin 1920-luvun vaatteita?  Minä kävin katsomassa näyttelyn kaksi kertaa, koska se oli niin hieno. Silloisen näyttelyn puvut olivat venäläisen Aleksandr Vassiljevin yksityiskokoelmista. (Vassiljevistä voit lukea lisää täältä.) Heinäkuun alussa avatun Runous ja ahdistus -näyttelyn puvut ja asusteet ovat myös tämän venäläisen, vaatteita keräilevän muotimogulin kokoelmista.

1830-luvun alussa naiset paljastivat sen ajan kauneusihanteisiin kuuluvat luisut hartiansa. Vähitellen pääntiet pienenivät. Näyttävät hihalaskokset vetivät katseita. Helmat viistivät maata vuosikymmenen alun nilkkojen paljastavan ajan jälkeen.

kumu miehusta

Vaatteiden hihat olivat liikkeitä rajoittavia. Niissä ei paljon halailtu tai käsiä ojenneltu. Kauneus meni käytännöllisyyden edelle.

kumu lampaanlapakumu vaalea puku

1800-luvulla hienot naiset vaihtoivat vaatteita monta kertaa päivässä. Tilannepukeutuminen oli potenssiin sata: oli aamupäiväpukua, vieraiden vastaanottoasua, vierailuvaatetta, matka-asua, iltapäivävaatetta, illallis- ja tanssiaiskostyymiä.

Ruutukuosi sai innoitusta kuningatar Viktorian ja prinssi Albertin Skotlannin linnan rakentamisesta.

kumu ruudullista

Vuosisadan puolivälissä muotiin tuli krinoliini, mekon alle puettava kehikko, jonka ansiosta helma kohosi näyttävästi. Samalla pystyttiin luopumaan lukuisista alushameista.

kumu sininen puku

1870-luvun muodin juju piili tyrnyyrissä, joka voitiin tehdä vaikkapa hevosen jouhesta tai vanusta.

kumu kerma-musta

Suruaikaan liittyi tarkka etiketti. Mustan lisäksi suruajan loppupuolella siihen voitiin yhdistää myös valkoista ja violettia.

kumu suruasu

Annan tälle näyttelylle vahvan suosituksen.

Kumun näyttely on auki 30.10.2016 saakka.

Kaisa

Lue myös tuon ajan alusasuista kertova postaus täältä.

Kommentit (2)
  1. pike Holmström
    1.8.2016, 10:18

    Hei. Kiitos paljon vinkistä. Kävin katsomassa Kumussa pukunäyttelyn, ja hengästyin tuon käsityötaituruuden määrästä, (ja vyötäröistä n. 50-60cm) Kuinka taidokkaita suunnittelijoita ja ompelijoita pukujen luojat ovat olleetkaan. Näyttely myös Suomeen PLS.

    1. Kaisa Virtanen
      1.8.2016, 11:33

      Hei Pike, kiitti kommentistasi. Tuo käsityötaito on ollut aivan käsittämätöntä. Silmä lepäsi niissä puvuissa. Ja tosiaan tuo vyötärö! Apua, nykynainenhan ei mahtuisi yhteenkään sen ajan mekkoon.
      Pukujen keräilijä Vassiljev sanoi minulle avajaisissa, että hän toivoo jonkin suomalaisen museon ottavan näyttelyn. Toivottavasti saamme nämä uskomattomat asut tännekin nähtäväksi.
      -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *