Oletko herkkis, kaipaatko lisäinfoa kemikaaleista?

Oletko huomannut, että kohta ei uskalla syödä, juoda tai levittää iholleen mitään, jottei altistuisi myrkkykemikaaleille. Tai näinhän meitä pelotellaan. Mutta mikä on terveyden kannalta oleellista tietoa?

Meidän kuluttajien on melko vaikea poimia tietotulvan sekamelskasta perustietoa kemikaaleista.

Esimerkiksi kosmetiikkapakkausten sisällysluettelot eli INCI-listat ovat monelle täyttä mystiikkaa. Moni hyvä aine leimataan vaikkapa somessa syyttä vaaralliseksi.

Allergia- ja Astmaliitto on palkannut kemikaaliasiantuntijan helpottamaan kuluttajien arkea. Asiantuntijan ensisijaisena tehtävänä on koota ja tuottaa kemikaaleihin liittyvää tietoa kuluttajille, ja tietenkin myös palkanmaksajalleen eli liiton edunvalvonnan ja lausuntojen tueksi.

Kemikaaliasiantuntija on kemisti (FM) Sanna Virtanen. Hän siirtyi Allergia- ja astmaliittoon VTT:n tutkimus- ja tuotekehityksestä kesäkuun alussa.

– Altistumme erilaisille kemikaaleille ja niiden yhdisteille arjessa, olipa kyse sitten hajusteista, tekstiileistä, pesuaineista, huonekaluista tai kosmetiikasta. Osa kemikaaleista on herkistäviä ja allergisoivia, minkä vuoksi on tärkeää lisätä kuluttajan tietoutta niiden vaikutuksista ja siten helpottaa kuluttajan arjen valintoja. Tietolähteitä on lukuisia, ja niistä saatava tieto vain osaksi totuudenmukaista. Tämän vuoksi koen, että allergiaan, astmaan ja yliherkkyyksiin liittyvän oikean, ajankohtaisen tiedon kokoaminen ja levittäminen kuluttajille on oleellista, Sanna Virtanen Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Hänen lisäkseen liiton asiantuntijoina työskentelee terveydenhuollon ammattilaisia sekä biologitutkijat Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutissa. Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen kosmetiikkaneuvoja sekä Pirkanmaan yhdistyksen ruoka-allergianeuvoja täydentävät liiton osaamista omilla erityisalueillaan.

Ainakin minä tervehdin ilolla tätä uutista. Ehkä saadaan hiljalleen vastapainoa ”kokemusasiantuntijoiden” mitä kummallisimpiin mielipiteisiin, joita kovin usein esitetään tutkittuna faktana. Kun vaikkapa kosmetiikkaa markkinoidaan kemikaalittomana, kuluttajan on syytä olla varuillaan. Markkinoijalla ei silloin ole alkeellistakaan käsitystä tuotteensa sisällöstä.

Sini

 PS Paljon tietoa kosmetiikasta löytyy Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikkaportaalista, jonne pääseet tästä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *