Toivejuttu: Mitä hihamerkeille pitäisi tehdä?

Vaatemerkki hihassa. Halkio harsittu kiinni. Läpinäkyvän vaatteen pesumerkki näkyvissä. Kaikki pois.

Sain innoituksen tähän postaukseen, kun viikon sisällä olen taas bongannut muutaman hihamerkin ja ainakin viisi halkioharsinlankaa.

ruksi

Joissakin tapauksissa – ennen kaikkea kapealinjaisissa miesten puvun- ja villakangastakkien halkiot suljetaan jättikokoisella harsinpistoilla, sellaisella x-ristillä. Tämä auttaa, että myyntirekissä halkiot pysyvät kiinni. Tikit on tarkoitus ratkoa pois, kun vaate otetaan käyttöön.

Vaatteiden hihamerkit on kiinnitetty parilla pistolla. Nämä merkit helpottavat asiakasta löytämään kaupassa tietyn merkin vaatteet. Näitä merkkejä EI ole tarkoitus jättää vaatteeseen, kun vaate otetaan käyttöön. Yksi vaatemyyjä kertoi, että asiakas oli suuttunut, kun myyjä myyntitilanteen lopuksi, maksun jälkeen oli poistamassa hihamerkin, jottei asiakkaan tarvinnut etsiä riittävän teräviä saksia tai ratkojaa. Tiedän myös tapauksen, jossa asiakas tuli jälkikäteen hakemaan kaupasta irrotetun hihamerkin.

Uskokaa: ne merkit pitää poistaa. Sanon nyt suoraan: On junttia jättää merkki hihaan.

hihamerkit

Monissa neuleissa ja hihattomissa mekoissa on ommeltu hartioiden kohdalle, vaatteen sisäpuolelle kaksi lenkkiä. Niiden avulla vaate pysyy siististi ripustimella siellä kaupassa eikä tipahda lattialle. Kun vaatetta käytetään, nämä ripustinlenkit eivät pysy vaatteen sisäpuolella, vaan tursuavat pääntiestä tai jopa hiha-aukosta näkyviin. Nämäkin on tarkoitus leikata pois ennen käyttöä. Jos vaatteessa on avara pääntie, saat asun pysymään ripustimella käyttämällä nahkeaa neuleripustinta.

lenkki

Tämä kevät-kesäsesonki suosii ohuita, jopa läpinäkyviä vaatteita. Silloin haaste on niskan tuotemerkki- ja sivusaumojen koostumus- ja hoito-ohjelaput. Nehän näkyvät vaatteen läpi, kun vaatetta käytetään. Se näyttää epäsiistiltä. Sen vuoksi laput on hyvä saksia. Ongelma on tietysti, että sitten vaatteessa ei ole hoito-ohjetta. Jos et muista sitä, kiinnitä irrotettu hoito-ohje vaikka A4-paperille ja kirjoita viereen, minkä vaatteen pesuohje on kyseessä tai ota kuva pesuohjeesta niin, että tiedät, mistä vaatteesta on kyse.

Kaisa

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Asiaa. Jokin aika sitten minulta kysyttiin, mitä tehdä hartialenkeille. Onneksi kysyi, eihän niista kehtaa sanoa. Ja toissa päiväni edessäni käveli kapea hame, jonka halkio oli helmasta parilla pistolla kiinni. Hameessa oli siis ikään kuin reikä.

  • 1.1

   sanoo

   Hei Kristiina, kiitos kommentistasi. Arvaan, että sinuakin häiritsee tuollaiset vaatteiden ”turhakkeet”. Epäilen, että tuo nainen kapeassa hameessa, jossa oli ne parit pistot, ei ollut edes kuvitellut, miltä vaate näyttää käveltäessä. Reikä hameessa ei kaunista hametta, ja tekee tilanteen lähinnä noloksi.
   -Kaisa

 2. 2

  sanoo

  Asiaa! Otan aina pois piilossakin olevat laput myös sen takia, että ne ovat usein kovaa teräväreunaista polyesteriä, joka raapii, kutittaa ja pömpöttää möykkynä kankaan läpi.

  • 2.1

   sanoo

   Hei Anna, arvatenkin sinäkin olet tarkka näiden turhien lappujen ja lippujen suhteen. Joissakin vaatteissahan nuo näkymättömissäkin olevat laput ovat muovia – ja taatusti raapivat ihoa. Sellaiset on syytäkin leikata pois, ellei halua ihoonsa ikäviä jälkiä tai vaikkapa arkaan kashmirneuleeseen nyppyjä.
   -Kaisa

 3. 3

  Asta sanoo

  Hei! Ennen lappujen saksimista hyvä kikka on myös kuvata pesu/hoito-ohje kännyllä ja tallentaa kännyyn ja/tai tietokoneelle kansioon ”pesuohjeet”. Kuvan nimeksi vaate josta pesuohje on kuvattu. Hyväksi havaittu kikka!

 4. 4

  sanoo

  Todellakin, taskujen harsinnat ja halkioharsinnat pitää ottaa vaatteesta pois. Mutta.. Jos meinaa olla ekologinen kuluttaja ja aikoo kierrättää vaatteensa käytön jälkeen esim. Fidan tai UFFin kautta, pesulappuja tai niskalappuja ei saisi leikata pois. Niiden puuttuminen alentaa vaatteen arvoa ja seuraava käyttäjä ei enää tiedä miten se pitäisi huoltaa. Myös henkarinauhat säästäisin vaatteessa, ellei niistä ole merkittävää haittaa käytön kannalta.

  • 4.1

   sanoo

   Hei Outi Les Pyy, kiitos kommentistasi. Iloisen suuresti, että olet lukenut postauksen.

   Kirjoitin postauksessa, että ohuista tai jopa läpinäkyvistä vaatteista on hyvä poistaa pesu- ja niskalaput, koska ne näkyvät epäsiistinä vaatteen läpi. Minä en ainakaan halua tuollaisten lappujen rikkovan kokonaisuutta – jopa mahdollisen, tulevan kierrätyksen kustannuksella. Muista vaatteista en poista näitä lappuja, elleivät ne ole niin kovaa materiaalia, että hankaisivat niskaa tms.

   Ja sitten ne ripustinnauhat. Ne harvoin pysyvät vaatteen SISÄLLÄ, vaan tursuavat epäsiististi pääntiestä ja hiha-aukoista. Viime perjantainakin teatterissa edessäni istui nainen, jonka neuleen pääntiestä, niskassa näkyi pitkä ripustinnauha. Se ei ainakaan lisää huoliteltua ulkonäköä, vaan päinvastoin.
   -Kaisa

 5. 5

  Ninni sanoo

  Oli pakko jakaa oman blogin Facebook- sivuilla! Ihanaa, että joku otti aiheen puheeksi. Ehkä nyt opitaan jotain 🙂

 6. 6

  Anneriitta sanoo

  Arvostan. Minua harmittaa myös huiveissa tihein tikkauksin kiinni olevat massiiviset suorakaidesuikaleet, hoito-ohjeet, joiden irrottaminen aroista materiaaleista on kyllä kovasti työlästä, ettei riko itse kangasta. Niin teräviä saksia ei ole, lähinnä ratkojan joutuu ottamaan käyttöön – ja keskittymään!

  • 6.1

   sanoo

   Hei Anneriitta, kiitos kommentistasi.
   Hyvä huomio tuo huivien laput. Niiden ompeleita ei saa poistettua kovinkaan helposti saksilla, joten ratkojaahan siinä tarvitaan, tarkat silmät ja vakaa käsi.
   -Kaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *