Skonssit syntyvät nopeasti ja helposti
Olen fiilisleipoja. Hetken mielijohteesta päätän pyöräyttää jotain kahvi- ja teetarjouluun.
Silloin skonssit ovat oiva vaihtoehto, koska niihin tarvittavia aineita löytyy aina kotoa ja ne valmistuvat parissakymmenessä minuutissa. Taikinaa ei tarvitse kohotella eikä maitoa ja voita tarvitse nostaa lämpiämään tuntia aikaisemmin. Päinvastoin: niiden pitää olla kylmiä. Lisäksi näitä ei tule liian paljon,joten niitä ei jää kuivumaan.
Olen kokeillut lukuisia skonssireseptejä. Parhaiten saan onnistumaan ne tällä. En muista, mistä olen napannut tämän ohjeen.
Näitä tarvitset:
4 dl vehnäjaujoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasooodaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
50 g voita (siis nimenomaan voita; maku selvästi parempi kuin leivontarasvaa käytettäessä)
2 dl maitoa
Jos haluat jotain ”sattumia”, voit sekoittaa taikinaan myös pähkinärouhetta, juustoraastetta, pienennettyjä kuivahedelmiä tai rusinoita. Itse yleensä teen skonssit ilman näitä.
Voiteluun
1 keltuainen
1/2 dl maitoa
Tee näin:
– Sekoita kuivat aineet. Nypi joukkoon kylmä voi ja sekoita sen jälkeen joukoon kylmä maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
– Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Taputtele noin kolme senttiä paksuksi levyksi.
– Ota lasi (tai jokin muu pyöreä astia) ja pyöräytä lasin reunaa jauhoissa, jotta taikina irtoaisi hyvin reunasta. Paina lasilla taikinasta skonsseja. Älä pyöräytä lasia, vaan paina suoraan taikinaan.
– Sekoita voiteluun tarkoitettu keltuainen ja maito. Sivele skonssit seoksella.
– Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
– Halutessasi voit ripotella paistettujen skonssien päälle tomusokeria.
Sitten vain nauttimaan.
Kaisa