Tallinnaan menossa? Tässä muutama vinkki.

Vaikka olen käynyt Tallinnassa kymmeniä kertoja, kävin viime reissulla ensimmäistä kertaa Piritan kaupunginosassa olevassa Teletornissa. Vihdoinkin, sillä visiitti on ollut mielessäni jo pitkään. 

Tie mäntyiselle mäelle, jolla torni on, lähtee Piritan rantatieltä. Matkan varrella on myös kasvitieteellinen puutarha.

VI17

Teletornin korkeus on 314 metriä, näköalatasanne on 170 metrin korkeudella. Kesällä tasannetta voi kävellä ympäri lasilattialla.

Ala-aulan härvelissä voi kokeilla miltä keskipakoisvoima tuntuu.  Alakerrassa on myös minikokoinen tv-studio, jossa voit lukea uutiset ja lähettää tallenteen kavereillesi.

VI11

Tornin toisessa kerroksessa on kivasti toteutettu tornin historiaa kuvaava näyttely. Teletornihan rakennettiin 1980 Piritan satamassa pidettyjen Moskovan olympiapurjehdusten tähtikohteeksi. Siitä muodostui Viron itsenäisyyden symboli vuonna 1991, kun ihmismuuri puolusti sitä Neuvostoliiiton sotilailta ja panssarivaunuilta.

Elokuvasalin tv-ruudun väreissä toteutetut lasimaalaukset ovat taiteilija Dolores Hoffmanin käsialaa.  Elokuvasalissa esitetään 3D-elokuvia 15 minuutin välein. Viikonloppuisin järjestetään kaupunginosan lapsille elokuvafestivaaleja.

VI10

Tornin portaissa pidetään porrasjuoksukilpailuja. Portaita on 870. Viime vuoden voittaja juoksi ne neljässä minuutissa. Jos innostut osallistumaan kisaan, voit käydä harjoittelemassa tornin portaissa tiistaisin.

VI12

Tornin 21. kerroksessa on näkymien elävöittämiseen multimediapäätteitä, joita kannattaa kokeilla. Pysyvässä näyttelyssä on katsaus 22 Virossa eläneestä henkilöstä, jotka ovat nousseet maailman huipulle.

Ikkunoista on huimat  näkymät. Kirkkaalla säällä näkyy Suomen rannikkokin.

Astahda myös lattian pyöreän lasin päälle. Tovin kuluttua luukut avautuvat ja näet maiseman jalkojesi alla 170 metrin korkeudesta, kuten oikeanpuoleisessa kuvassa. Tuntui kuin olisi leijaillut tyhjän päällä.

VI7

Huhtikuun lopulla Teletornissa avautuu kiinnostava Banaania ei ole -näyttely, joka kertoo Viron arkielämästä Neuvostoliiton aikoihin.  Tornissa avautuu 17.3. myös uusi ravintola. Alakerrassa on pieni matkamuistomyymälä.

Torniin pääsee busseilla 34 A ja 38. Ne lähtevät 30 minuutin välein Viru-hotellin edestä. Taksimatka kestää noin 10 minuuttia ja maksaa 12-15 euroa Tallink-taksilla.

Ensi kerralla aion piipahtaa Tallinn Legends -elämysteatterissa. Siellä näytellään Tallinnan historiaan liittyviä tapahtumia huone huoneelta eteenpäin näyttelijöiden, äänien, kuvien, valojen ja itsensä avustamana.

Kadriorg on kehittyvä trendikaupunginosa. Siellä sijaitsee Pietari Suuren puolisolleen 1700-luvun alussa perustama linnakokonaisuus, Viron taidemuseo Kumu, ulkomaisen taiteen museo ja Miia Milla Manda -lastenmuseo.  Lastenmuseossa pitää koskea esineisiin. Siellä voi myös leikkiä vaikkapa kauppaa.

Aivan sataman vieressä, merenpuolelta katsottuna oikealla korkean savupiipun kohdalla on Energian oivalluskeskus, jossa on on yli 130 interaktiivista sähkötalouden historiasta ja fysikaalisista ilmiöistä kertovaa näyttelyesinettä. Keskuksen työpajoissa voi leikkiä keksijää. Planetaariossa voi matkata kaukaisille planeetoille.

Noin 30 kilometrin päässä Tallinnasta on Vembu-Tembumaa eli Viron Puuhamaa. Se on auki kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Jos suunnittelet matkaasi  syksyksi, varaa hotelli jo nyt. Viro on heinäkuusta vuoden loppuun EU:n puheenjohtajamaa. Kuulin, että Tallinnan 4-5 tähden hotellit alkavat olla jo loppuunvarattuja koko syksyn ajan.

Tämä Viking Linen järjestämä lehdistön tutustumismatka tehtiin Viking XPRS -laivalla. Tutustuimme laivan uusittuihin tiloihin. Tanssiravintolaa ja tax free -myymälää on laajennettu. Myös ruoka- ja kahvilatarjoiluun on satsattu.

VI16

Kosmetiikkavalikoima on kiitettävä. Laivalla on kattava valikoima seektiivisten ja suosikkimerkkien lisäksi ruotsalaista Rituals-sarjaa. Sen hinta-laatusuhde on erittäin hyvä.

Jos kaipaat Tallinnaan nopeampaa kyytiä, kokeile Viking Linen FSTR-katamaraania, joka starttaa Helsingin ja Tallinnan välillä 10.4.2017. Matka-aika tulee olemaan 1 tunti 45 minuuuttia. Paattiin mahtuu 850 henkeä ja 120 autoa.  Lähtöjä voi varata 15.3.2017 alkaen, viimeiset lähdöt ovat 22.10.2017.

Kohdevinkkejä matkalla kertoi Viking Linen linjapäällikkö Jaakko Ahti.

Sini

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *