Tunnistatko suomalaisen?

Kotimaisuus kiinnostaa yhä useampaa myös ruokarintamalla. Mutta miten varmistaa ilman pakkausten kääntelyä ja pienten tekstien tihrustamista, että kyseessä on oikeasti suomalainen tuote?

Koska kotimaisen ruuan tunnistaminen kauppojen pursuavilta hyllyiltä on koettu vaikeaksi, Ruokatieto Yhdistys ry on lanseerannut Hyvää Suomesta -merkin. Sitä käyttää 300 lähiruoka- ja luomuyrittäjää sekä isot elintarvikeyritykset.

Hyvää Suomesta -merkin tuotteidensa kylkeen saa muun muassa silloin, kun:

  • kaikki yhden ainesosan tuotteet, kuten maito tai rypsiöljy ovat 100 % suomalaisesta raaka-aineessa
  • kaikki tuotteissa oleva liha, kala, muna, maito ovat 100 % suomalaisia
  • kun useamman ainesosan tuotteiden kaikki raaka-aineet lasketaan yhteen, suomalaisuusasteen on 75 %
  • tuotteet on valmistettu kokonaan Suomessa.

Onko sillä sitten väliä, mistä ruoka on peräisin? Mielestäni on, ruoka on maukkaampaa ja puhtaampaakin. Ilmastommekin on paljon puhtaampaa kuin miljoonakaupunkien lähistöllä.

Suomalaisen ruuan valitseminen on myös yhteiskunnallinen teko. Oman maan ruoka työllistää, haastaa kestävään toimintatapaan, kehittää kulttuuria ja tuottaa iloakin, kerrotaan Ruokatietoo Yhdistys ry:stä.

Yhdistyksen sivuilta löytyy paljonkin lisätietoa aiheesta. Mukana on myös ruokaohjeita, joihin on laskettu valmiiksi lopputuotteen kotimaisuusaste. Sivun löydät täältä.

Sini

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *