Uudenvuodenaattona tarjotaan klassikoita

Blinit ja erilaiset lisäkkeet ovat oiva tarjoilu vuoden vaihteen juhlintaan. Tietenkin mädit, smetana tai ranskankerma ja punasipulisilppu ovat ne parhaat höysteet, mutta kokeilepa myös graavikalatartaria. Juhlajuomavinkit löydät postauksen lopusta.

Maailman parhaat blinit
noin 25 kpl

6 dl täysmaitoa
½ pkt (25 g) hiivaa
3 dl tattarijauhoja
3 dl vehnäjauhoja

LISÄÄ
2 rkl voita sulatettuna
1 tl suolaa
¼ tl sokeria tai hunajaa
3 munaa
2 dl kuohukermaa
1 dl kivennäisvettä tai olutta

PAISTAMISEEN
voita

Lohi- tai siikatartar
300 g graavia tai kylmäsavustettua lohta tai graavisiikaa
3—5 kevätsipulia
½ dl tillisilppua
2 rkl sitruunamehua
½ tl sitruunapippuria
Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile blinien kanssa.

Vinkki! Lisää tartariin halutessasi purkillinen ranskankermaa aineksia sitomaan.

LISÄKSI
kirjolohen-, muikun- ja siianmätiä
1–2 punasipulia hienonnettuna
2 prk (à 120 g) smetanaa

NAISELO,-Mädit-ja-blinit

Tee blinitaikina isoon (3–4 l) kannelliseen kulhoon, jotta taikina mahtuu kohoamaan.
Liuota hiiva haaleaan maitoon. Vatkaa mukaan tattari- ja vehnäjauhot. Sulje kansi ja nosta astia jääkaappiin yön ajaksi.
Lisää seokseen voisula, suola, sokeri ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset ja vatkaa kermaa hiukan, löysäksi vaahdoksi. Sekoita taikinaan kuplajuoma ja vaahdot.
Kuumenna blinipannulla tai ohukaispannulla nokare voita ja paista blinit molemmin puolin herkullisen ruskeiksi.
Tarjoa mätien, punasipulisilpun ja smetanan kanssa.

Vinkki! Jos taikinaa jää, voit huoletta paistaa lopun seuraavana päivänä. Blineistä tulee yhtä kuohkeita ja maukkaita.

Juomavinkki!

Tarjoa blinien seurassa juhlavasti samppanjaa tai maltillisemmin kuohu- tai valkoviiniä.

Poksauta Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut (52,90 €), jonka on kuiva samppanja. Sen miellyttävän sitruksinen happoisuus ja kieltä hivelevä raikas hedelmäisyys sopivat tyylikkäänä parempiinkin uudenvuoden ruokajuhliin.

Kun haluat kelpo kuohuviinin, kokeile australialaista, yllätys yllätys: kierrekorkilla varustettua kuohuviiniä, De Bortoli DB Sparkling Brut (10,98 €). Kuiva kuplajuoma on raikas, viheromenainen ja miellyttävän mineraalinen.

Valkoviinin ystävälle maistuu varmasti blinin kera portugalilainen Herdade do Esporão Verdelho (12,89 €). Kuiva ja jonkin verran hapokaskin viini on täynnä raikkaita ja puhtaita hedelmäaromeja.

Marita talvikuva

Marita Joutjärvi/Ruoka-Ateljee Joutjärvi Oy

Kirjoittaja on kokenut, monissa medioissa työskentelevä ruokatoimittaja ja -kirjailija, jonka suuri rakkaus on italialainen keittiö.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *