Espoosta Enontekiölle, Mikkelistä Maarianhaminaan – kuukaudessa ehtii kiertää Suomea ristiin rastiin, ja vielä pysähtyä Lontoossakin

Olipahan aikamoinen loma! Kuukausi sitten vietimme hääjuhlaamme Helsingissä, ja sen jälkeen ehdimme kiertää Pohjolaa Oulusta Inariin, Maarianhaminasta Mikkeliin, Kotkasta Kittilään, Nordkappista Närpiöön, Vantaalta Vaasaan, Lammilta Leville, Espoosta Enontekiölle, Kaskisista Kalajoelle ja Teuvalta Tampereelle. Kuukaudessa vuokra-auton mittariin tuli lähes 6000 kilometriä!

IMG_1597

Oli sellaista menoa, että ihan vielä en ole edes ehtinyt sulatella kaikkea. Niinpä vielä pari blogipostausta on tulossa kotimaanmatkailusta (tai siis Suomen-matkailusta) – jahka vähän ehdin hengähtää taas täällä kotona Kanadassa. Nimittäin nyt vasta kun täällä kerromme matkastamme ihmisille huomaan, mikä on itseen tehnyt suurimman vaikutuksen. Minulle se ei suinkaan ollut Lontoo, jossa meillä oli 23 tunnin koneenvaihto tulomatkalla.

IMG_1635

Olimme aivan tarkoituksella ottaneet noin pitkän koneenvaihdon, jotta Tim pääsi näkemään ensimmäisen pintaraapaisunsa Lontoosta. Ennen lennähtämistään Suomeen ensimmäistä kertaa viime elokuussa Timhän ei ollut koskaan käynyt Euroopassa, joten meillä riittää vielä moneksi vuodeksi kohteita sielläkin. Tosin mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän enää jaksan suurkaupunkien hälinää.

IMG_1666

Kyselin jossain vaiheessa Facebookissa kavereilta vinkkejä suht edullisesta majapaikasta Lontoon keskustassa, johon tietysti sain asiaankuluvan reaktion, ettei sellaista yhdistelmää olekaan, varsinkaan keskellä kesää. Vaan olipas! Viisas ystäväni Linda vinkkasi hub by Premier Inn -hotelleista ja löysimme puolentoista korttelin päästä Trafalgar Squarelta pikkuruisen mutta erittäin toimivan huoneen, joka maksoi vähemmän kuin huone missään niistä suomalaishotelleista, missä kierroksellamme yövyimme. Huone oli noin laivakontin levyinen ja muutenkin tuli ruotsinlaivamainen olo, mutta onhan laivallakin aina hauskaa. Olen joskus saanut majoittua upeissa viiden tähden sviiteissä ja silloin on aina ollut huono omatunto, ettei ole ehtinyt nauttia huoneesta enempää. Ehkä jo olet ymmärtänytkin, että olen aika toimelias lomillakin. No, nyt kun meillä oli vain yksi ilta ja puoli päivää aikaa nauttia Lontoosta tämä hotelli ajoi asiansa oikein hyvin. Kaiken lisäksi pystyimme tulemaan hotellille suoraan Heathrown lentokentältä tavallisella metrolla kalliin (vaikka tietysti nopean) Heathrow Express -junan sijaan ja säästämään pitkän pennin muuhun. Piccadilly Line tulee Heathrowista Leicester Squarelle alle tunnissa.

hub by Premier Inn Covent Garden on Lontoon teatterialueella West Endissä ja lähin metroasema on Leicester Square. Covent Gardenkaan ei ole kaukana ja Trafalgar Square vain kivenheiton päässä.

hub by Premier Inn Covent Garden on Lontoon teatterialueella West Endissä ja lähin metroasema on Leicester Square. Covent Gardenkaan ei ole kaukana ja Trafalgar Square vain kivenheiton päässä. Tässä näkymää hotellin edustalta.

Pääsimme hotellille vasta ilta-kahdeksan kieppeillä ja lähdimme viettämään kivaa pubi-iltaa ihanan seitsemänkymppisen ystävämme Joeyn kanssa. Tim pääsi siis elämänsä ensimmäistä kertaa aitoon brittiläiseen pubiin. Olipa hauskaa!

IMG_1661

Olimme ostaneet itsellemme valmiiksi juuri sopivan kokoiset aamiaiset viidellä punnalla. Aamupalan jälkeen kiirehdimme Trafalgar Squarelle ja hyppäsimme Hop on, hop off -kiertoajelubussiin. Suunnilleen samanlaista kiertoajelua tarjoaa ainakin 3 eri bussifirmaa, mutta valitsimme Originalin, koska halusin Timille tilaisuuden myös pieneen risteilyyn Thames-joella.

London Eye

London Eye

Lontoon kaupungintalo, jossa Brexitiä ajanut Lontoon entinen pormestari Boris Johnson työskenteli sijaitsee Thamesin rannalla Tower Bridgen kainalossa.

Lontoon kaupungintalo, jossa Brexitiä ajanut Lontoon entinen pormestari Boris Johnson työskenteli sijaitsee Thamesin rannalla Tower Bridgen kainalossa.

Suurin osa kiertoajeluajasta kului tietysti bussin seisoessa jumittuneessa liikenteessä, mutta ainakin Tim näki, miten järjettömästi ihmisiä ja liikennettä Lontoossa on. Ensi kerralla sitten voi mennä museoihin. Tiedän, että esimerkiksi Towerista Tim kiinnostuisi ja itse haluaisin pitkästä aikaa mennä British Museumiin. Päivämatkalle haluaisin Stonehengeen, Downton Abbeyn kuvauspaikalle ja katsomaan jotain Capability Brownin luomista upeista puutarhoista. Mutta en ole ihan varma, tuleeko seuraavaa kertaa kovnkaan pian, sillä Tim ei erityisemmin pidä suurkaupunkien sykkeestä. Ja täytyy sanoa, että en minäkään enää. Yhtään en ikävöi aikaa, kun asuin Lontoossa.

Näppäsin vauhdissa bussin toisesta kerroksesta kuvan poikineen.

Näppäsin vauhdissa bussin toisesta kerroksesta kuvan poikineen. Tavallaan tämä rakennusten aikakausien kerrostuminen Lontoossa kahden tuhannen vuoden aikana on todella kiehtovaa.

IMG_1660

Enpä olisi parikymppisenä ikinä uskonut, että sanon näin, mutta Lontoossa on aivan liikaa porukkaa minun makuuni. En jaksa hälinää ja melua ja suurkaupunkien stressaavaa elämää. Jos nuorena ihanneasuinpaikkani olisi ollut New York, nyt se on Nanaimo. Kiva päästä taas omaan kotiin.

IMG_1670

 

IMG_1638

p.s. Heathrown lentokentällä satuimme menemään kiireessä syömään Bridge-nimiseen paikkaan. Lämmin suositus! Ystävällinen ja supernopea palvelu ja ennen kaikkea aivan unelmahyvää ruokaa. Söin sirloin steak sandwichin ja niin hyvää leipää en muista saaneeni aikoihin. Eikä hintakaan päätä huimannut sentään, leipä maksoi muistakseni 11 puntaa.

IMG_1696

 

 

 

Suuret purjelaivat hurmaavat kanadalaisvävyn – Tall Ships Race viikonlopun Kotkan Meripäivillä

Jos jotain tapahtumaa sanotaan koko perheen tapahtumaksi, se on yleensä tarkoitettu pikkulapsille ja heidän puutuneille vanhemmilleen – minun ikäisilleni siellä olisi tarjolla korkeintaan kahvitarjoilua ja teineille ei mitään. Mutta Tall Ships Racen purjelaivakokoontuminen Kotkassa on todellakin koko perheelle sopiva. En keksi ketään, jota suuret purjealukset eivät kiehtoisi. Todellinen vauvasta vaariin -tapahtuma!

image

Tim ja minä kävimme torstaina Mikkelissä koluamassa Asuntomessuja – kerron niistä lisää, jahka saan jollain lailla jäsenneltyä asioita päässäni – ja ajoimme sitten illaksi Kotkaan. Isäni on Kotkasta kotoisin, joten merellinen kaupunki on ennestäänkin tuttu paikka. Kotka on niin komea kaupunki kätevien yhteyksien päässä Helsingistä, että aloimme taas Timin kanssa miettiä, miten voisimme hankkia sieltä pienen asunnon Suomen-tukikohdaksi. Viime vuonna kävimme joitakin asuntoja jo katsomassakin, ennen kuin päätimme muuttaa Kanadan Kotkaan, Nanaimoon.

image

Tässäkin Kotkan sataman tuntumassa olevassa jugend-talossa on silloin tällöin ollut asuntoja myynnissä. Ja millaisia asuntoja!

Kotkan sataman suuret nosturit ovat vaikuttavia. Niitä ei tainnut olla vielä 20- ja 30-luvuilla, kun isäni vanhemmat olivat täällä töissä.

Kotkan sataman suuret nosturit ovat vaikuttavia. Niitä ei tainnut olla vielä 20- ja 30-luvuilla, kun isäni vanhemmat olivat täällä töissä.

Mutta nyt siis halusin viedä Timin Kotkan Meripäiville suuria purjelaivoja katsomaan. Matkaväsymys alkaa painaa meitä kumpaakin jo, Timhän on nyt ollut jo kuukauden reissussa ja minä vielä kauemmin, mutta mutka matkalla takaisin Espooseen todellakin kannatti. Kanadan länsirannikolla ei näitä suuria purjelaivoja näe ja vanhaa purjehtijaa ne tietenkin kiehtoo.

image

image

Laitan kuvia tähän ison kasan, toivottavasti innostut itsekin menemään joko nyt viikonloppuna Kotkaan tai ensi viikolla Turkuun.

image

Tall Ships Race on Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuoden suurin yleisötapahtuma, jonne odotetaan satoja tuhansia kävijöitä. Torstaina oli vielä hyvin tilaa ja koska laivoja on useita kymmeniä, niin mukaan varmasti mahtuu. Kaiken lisäksi laivojen katsominen on maksutonta, mikä on iloinen yllätys etenkin lapsiperheille kaikkien maksullisten kesähuvien keskellä.

image

Suomen kesä on todella täynnä kiinnostavia tapahtumia. Pitkän pimeän jakson aikana ehtii kyllä siivota kaappeja, nyt kannattaa ELÄÄ! image

Tällaista suurta vinssiä(?) Tim ihaili jo Maarianhaminan merenkulkumuseossa.

Tällaista suurta vinssiä(?) Tim ihaili jo Maarianhaminan merenkulkumuseossa.

image

Tarvitaan rautaista ammattitaitoa tietää, mitä köyttä milloinkin kiristetään.

 

Monilla laivoilla pääsi myös vierailemaan.

Monilla laivoilla pääsi myös vierailemaan.

image

image

Mukana oli myös vähän pienempiä purjealuksia.

Mukana oli myös vähän pienempiä purjealuksia.

Suomalainen Tarmo ei ole purjealus, mutta kiehtoi Timiä aivan erityisesti.

Suomalainen Tarmo ei ole purjealus, mutta kiehtoi Timiä aivan erityisesti.

Merikeskus Wellamo ei valitettavsti ollut enää niin myöhään illalla auki. Hyvä syy palata Kotkaan toiste!

Merikeskus Wellamo ei valitettavsti ollut enää niin myöhään illalla auki. Hyvä syy palata Kotkaan toiste!

image

image

Kesäinen Saariselkä rauhoittaa matkaajat – häämatka Lapissa jatkuu

Jotkut ne vaan osaa saada toiset tuntemaan itsensä tervetulleiksi. Tällä häämatkalla ympäri Suomea olemme Timin kanssa tavanneet hämmästyttävän paljon vieraanvaraisia ihmisiä. Yksi heistä asuu Lapissa Saariselällä ja on nimeltään Pirkko Valkamo.

image

Tutustuin Pirkkoon kymmenisen vuotta sitten. Siihen aikaan Pirkko johti Hotelli Presidenttiä Helsingissä, nostettuaan sitä ennen esimerkiksi vantaalaisen hotellin yökerhon Tulisuudelman ykkösmenopaikaksi pääkaupunkiseudulla. Pirkko tuntee suomalaisen hotelli- ja ravintola-alan erittäin laajasti ja on nyt kotiutunut Saariselälle. Meinasin sanoa, että Saariselän rauhaan, mutta Pirkko on niin aikaansaava leidi, että hänen ympärillään aina tapahtuu. Saa nähdä, mitä kaikkea uutta Pirkko kehittää nyt Saariselälle, vanhan hyvän säilyttäen.

image

Ajoimme Saariselälle taas pitkän päivän Pohjois-Norjan Nordkappista ensin Inariin, jossa pysähdyimme Siidaan, Euroopan ainoan alkuperäiskansan saamelaisten elämää esittelevään museoon. Olin jo pitkään halunnut käydä Siidassa ja vaikka matkaa oli takana jo tuntitolkulla ja loppumatkaa Saariselällä oli jäljellä enää vähän, päätimme pysähtyä ja käyttää Museokorttejamme. Ja kyllä kannatti! Taianomaisen ja hyvin havainnollistavan sisätilan lisäksi ulkona oli aitoja vanhoja saamelaisten rakennuksia, jotka tekivät etenkin Timiin todella suuren vaikutuksen.

image

Porotkin viihtyivät Saariselällä Kuukkeli-asuntomme pihalla

Kun Siidan jälkeen huristimme vihdoin Saariselälle, olimme matkasta jo aika väsähtäneitä, etenkin kun flunssa edelleenkin vaivasi meitä kumpaakin. Pirkko oli järjestänyt meille todella kivan saunallisen kolmion keskeiseltä paikalta kauppakeskus Kuukkelin viereltä.

image

Emme olisi millään jaksaneet lähteä etsimään enää ruokapaikkaa, eikä meidän tarvinnutkaan: jääkaapissa oli Pirkon itsensä tekemää korvasienikeittoa (nam!) ja poronkäristystä. Pöydällä oli ruusuja, oli viiniä, oli suklaata jälkiruuaksi – aivan mahtavaa! Oli ihanaa syödä ja nauttia saunasta kaikessa rauhassa. Eikä aurinko edelleenkään laskenut.

image

Pitkien ajopäivien lomassa oli todella kiva päästä tuntureille vaeltamaan. Saariselän Iisakkipään reitti oli meille juuri sopivan mittainen. Maisemat olivat tietysti upeat.

image

image

Tai no, maisemat ovat aina upeat, kun matkaan Timin kanssa.

image

image

Olen vuosien mittaan käynyt aika monessa suomalaisessa hiihtokeskuksessa, mutta Saariselällä en ollut koskaan ollut. En tiedä yhtään, ovatko Saariselän laskettelurinteet tarpeeksi loivia tällaiselle heikonpuoleiselle tätilaskettelijalle, mutta jotain todella kivaa tunnelmaa Saariselällä on. Paikallisessa kuppilassa näytti viihtyvän myös paikallisia asukkaita meidän suomalaisten ja ulkomaalaisten turistien lisäksi. Palveluja on tarpeeksi – saimme esimerkiksi varattua erinomaiset hieronnat lyhyellä varoitusajalla – ja silti on luonnonrauhan keskellä.

image

Ymmärrän hyvin, miksi niin monet tuttavani reissaavat Saariselälle joka vuosi – toiset montakin kertaa vuodessa.

image

Mekin aloimme Timin kanssa heti suunnitella sekä syksyistä ruskaretkeä että  revontulireissua kaamoksen aikaan. Ei ehkä juuri tänä vuonna, mutta pian. Saa nähdä, millaista Saariselällä on sitten, kun Pirkko on pannut tuulemaan. Toivottavasti moni muukin löytää tiensä sinne.

Metsähallituksen päiväkämppä Aurora on yllättävän tyylikäs.

Metsähallituksen päiväkämppä Aurora on yllättävän tyylikäs.

image

image