Häämatkaillen Ahvenanmaalta Napapiirin paremmalle puolelle – kotimaan kierros jatkuu

Mitä tekee kanadais-suomalainen aviopari häämatkallaan? Tietysti reissaa ympäri Suomea ja saunoo joka tilaisuuden tullen. Varoitus: tästä tulee taas varsinainen kotimaanmatkailumainos! Suomessa on upeita paikkoja ja haluaisin mahdollisimman monen muunkin löytävän ne.

Häämatkamme Suomessa siis jatkuu. Kuten edellisessä blogipostauksessani kerroin, vietimme täydellisen juhannuksen ystävien luona Ahvenanmaalla. Jatkoimme saaristolaislomaamme vielä yhdellä päivällä ja kiersimme Ahvenanmaan nähtävyyksiä. Ja niitähän riittää, joten pystyin näyttämään Timille vain siipaleen.

image

Etenkin Merenkulkumuseo Maarianhaminassa kiinnosti Veneilijä-Timppaa ja vietimme siellä pitkän tovin. Harmi, että suuri purjealus Pommern on kunnostustöiden vuoksi suljettuna.

image

Maarianhaminasta etelään Järsön suuntaan vie muuten kaunis tie siltojen yli. Perillä on viehättävä kahvila, taimitarha ja käsityömyymälä, josta olen ostanut kasvivärein värjättyjä villalankoja. En käsitä, mistä tällä kertaa sain tahdonvoimaa vastustaa houkutuksia. Ehkä Timin muistutus täysistä matkalaukuista ja villalankakeristä sekä Suomessa että Kanadan-kodissamme teki tehtävänsä?

image

Maarianhaminan satamassa oli tuulista, mutta aurinko ja pizza lämmittivät.

Kastelholman linna on tietysti pakollinen käyntikohde Ahvenanmaalla. Aikaansaavan kuningas Kustaa Vaasan aikana 1500-luvulla kukoistanut linna on ollut aikoinaan hyvin keskeisellä paikalla lähellä suurvalta-Ruotsin pääkaupunkia. Rakennusmestari-Tim hämmästeli paksuja muureja ja rakennustekniikkaa.

image

Tällä kertaa emme ehtineet venäläisten rakentamalle Bomarsundin linnoitukselle, mutta siinähän on yksi hyvä syy lisää tulla takaisin. Silloin aion viedä Timin katsomaan myös Engelin suunnittelemaa vaikuttavaa postitaloa Eckeröhön. Onneksi lounasta ehdimme nauttia Kastelholman vieressä Smakbyssä. Olikin kyllä poikkeuksellisen makoisa pasta-annos.

Yökylään tungimme taas vanhan ystäväni luo. Finn luovutti meille modernin ekotalonsa kallioiden keskellä. Ikkunoista avautui maisemat kuin maalaukset.image

Ahvenanmaan pohjoisosissa Myrskyluodon Maija -maisemat häikäisevät kauneudellaan.

Ahvenanmaan pohjoisosissa Myrskyluodon Maija -maisemat häikäisevät kauneudellaan. Yhdessä näistä saarista on Silverskärin neljän tähden hotelli ja ravintola, jossa olisi kiva tanssia häitä – jos niitä ei siis jo olisi tanssittu kahteenkin kertaan.

Finnin luota ei ole pitkä matka myöskään skandinaavisen tyylikkääseen hotelli/ravintola Havsviddeniin. Hulppeista huviloista on huumaavat näkymät merelle ja kallioille. Tällä kertaa taivas oli todella dramaattinen, kun nautimme lasilliset paikallisia juomia.

Havsviddenissä hämmästelimme pilvimuodostelmia.

Havsviddenissä hämmästelimme pilvimuodostelmia.

Helsingissä ehdimme pysähtyä yhden yön verran (kiitos rakkaiden kummilasteni äidille Sanna Kiiskille hotellimajoituksesta – kyllä meitä lellitään!) ja sitten Suomen-kiertueemme taas jatkui, tällä kertaa pohjoiseen. Pääsimme eilen tosin vain Jyväskylään asti ja taas majoituimme hyvien ystäviemme luo. Suvilla ja Rolfilla on ihana sauna ja ihan parasta seuraa. Ja taas Remppa-Timppa nautti, kun sai puhua Rolfin kanssa rakennustekniikasta – Rolf on nimittäin Lammi-kivitalojen asiantuntija.

Pohjoiseen matkatessa nelostietä tykkään ihailla suuria kirkonkelloja Vaskikellossa Pyhäsalmella.

Pohjoiseen matkatessa nelostietä tykkään ihailla suuria kirkonkelloja Vaskikellossa Pyhäsalmella.

Olet ehkä huomannutkin jo, että majoitumme usein ystävien luona. Tietysti yksi syy on se, että meillä ei enää ole Suomessa vakinaista kotia. Mutta vielä tärkeämpi syy on se, että se on loistava keino tutustua syvemmin. Olen vuosien mittaan yöpynyt kaverien sohvilla niin paljon, että joissain huusholleissa vierashuone tunnetaan nimellä Mian huone. Kymmenet kerrat olen saunonut ympäri Suomea ja juonut yömyöhään iltateetä isäntäväen kanssa ympäri Eurooppaa. Jokaisen emännän ja isännän kanssa olen taatusti läheisempi ystävä kuin olisin ilman noita yöllisiä keskusteluja. Olen aikoinaan myös itse tarjonnut majoitusta täysin tuntemattomillekin matkalaisille ja joistain on tullut läheisiä ystäviä. Sinkkuus nimittäin saa ihmisen helposti myös kangistumaan tapoihinsa ja tekee joustamattomaksi, joten halusin aina välillä haastaa itseni tekemään pieniä palveluksia. Minun kotini oli joskus jollekulle pelastus. Nyt on kiva ajatella, että ystävämme tulevat vielä meille kylään Kanadaan ja voimme maksaa näitä yöpymisiä takaisin.

image31
Levin sviitissä kelpaa lekotella pitkän ajopäivän jälkeen.[/caption]

Tänään sitten päädyimme kyllä yöksi ihan hotelliin – eikä olekaan ihan mikä vaan murju. Kun on ajanut kellon ympäri Keski-Suomesta Lappiin, niin voit uskoa että on ihanaa päästä perille. Kaksi yötä Sokos Hotel Levillä oli loistava häälahja reissaavalle pariskunnalle Virpiltä, Hennalta ja Sannalta, mutta hotellilla oli pantu vielä paremmaksi. Saimme ihanan sviitin, missä on oma sauna!

image

Tim makoili lauteilla tyytyväisenä ja sanoi, ettei ole näin ylellisessä hotellihuoneessa ennen ollutkaan. Sviitti on pohjoismaisen moderni, mutta ei ollenkaan kolkolla tavalla. Tim nukahti väsyneenä mutta onnellisena eikä nyt näe keskiyön aurinkoa. Ehkäpä huomenna sitten?

 

image

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *