Itsenäisesti Vancouverissa

Enää viikko aikaa itsenäisyyspäivään! Ei, ei minua ole kutsuttu Linnan juhliin, mutta se ei ole mikään syy olla hankkimatta iltapukua. Vancouverinseudun kanadansuomalaiset juhlivat 6. joulukuuta Suomen satavuotista itsenäisyyttä myös ja minulla on suuri kunnia olla juhlassa juontajana.

Tänä vuonna ei itsenäisyyspäivää juhlitakaan pienesti pohjoismaalaisten yhteisellä kerhotalolla Burnabyssä, vaan aivan paraatipaikalla meren rannalla, Vancouver Convention Centerissä. Tulijoita olisi enemmänkin kuin ne noin 350 jotka tilaan mahtuvat, jonotuslistalla on kuulemma puolensataa toiveikasta.

2835C873-57D6-41D5-900A-6376FA0E39F7

Tänä vuonna juhlitaan sekä 100-vuotiasta Suomea että 150-vuotiasta Kanadaa.

Vancouver Convention Center on yksi länsirannikon komeimmista rakennuksista.

Vancouver Convention Center on yksi länsirannikon komeimmista rakennuksista.

Nostan hattua vapaaehtoisten tiimille, joka juhlan on järjestänyt. Isoissa juhlissa on aina niin paljon liikkuvia osia, että äkkinäisempää hirvittäisi. Onneksi isoimman työtaakan kantanut Katriina on kokenut tapahtumajärjestäjä, videot koostanut Joonas huippuammattilainen ja mukava juontajaparini Esko tuntee kaikki. Muita tiimiläisiä en ole vielä ehtinyt tavatakaan.

AA3068B1-F086-40EC-ACC2-B2B794B538EB

Convention Centerin katossa on huikea maapallo. Ei luonnollista kokoa kuitenkaan.

Komea on aula.

Komea on aula.

Kävin viime viikolla päiväseltään Vancouverissa suomalaisessa menestysfirmassa Kaiken Entertainmentissa lukemassa tekstejä Suomen historiasta kertoviin videoihin ja pidimme pienen suunnittelupalaverinkin. Saarella kun asuu, niin matkaan menee suuntaansa suunnilleen saman verran aikaa kuin Jyväskylästä Helsinkiin, joten täytyy yrittää yhdistää monta kärpästä samalle iskulle. Tällä kertaa matkasin ilman Timiä julkisilla kulkuvälineillä ja ihan hyvinhän se sujui, vaikka olikin niin kurja ilma, että vesitasolennot oli peruttu.

95BF2742-1702-4A0A-A92F-CB388D885671

Olen pohdiskellut sitä, kuinka meillä jokaisella juhliin tulevalla on vähän omanlaisensa Suomi. Jos on lähtenyt Kanadaan silloin, kun suurin osa suomalaisista sai vielä elantonsa maataloudesta, on Suomi-kuva aika erilainen kuin tällaisella tämänvuoden tulokkaalla. Toisaalta, minun Suomeni on varmasti erilainen paikka kuin 90-luvun lopulla syntyneen suomalaisen, jonka elämän aikana ei ole ollut olemassa esimerkiksi sellaista paikkaa kuin Neuvostoliitto. Syntymävuosi on määrittänyt paljon sitä, millaisia mahdollisuuksia elämässä on ollut. Perinteisesti Suomesta on lähdetty Kanadaan leveämmän leivän perään, raskaisiin metsä- ja kaivostöihin. Nyt maailmalle lähtee meitä koulutettuja, etuoikeutettuja suomalaisia opiskelemaan, uraa tekemään ja rakkauden perään. Aikamoista.

AB268FB2-93C7-43A7-9C89-61E044146AA7

Sateenvarjoilla oli käyttöä ankeassa säässä.

Toisaalta, tällainen suuri juhla on juuri hieno mahdollisuus tuoda yhteen ihmisiä, joilla on Suomeen aivan erityisen suhde. En malttaisi odottaa, että tapaan lisää eri ikäisiä länsirannikon suomensukuisia.

Vielä jotkut ruskan lehdet sinnittelivät puissa.

Vielä jotkut ruskan lehdet sinnittelivät puissa.

Viikko aikaa valmistautua juhlaan. Tiedän kokemuksesta, että aina juuri ennen keikkaa on perhosia vatsassa. Siellähän lentelevät, se tarkoittaa vain sitä, että olen latautunut ja läsnä. Harvoinpa juontokeikoillani kukaan on kuollut. Tai niin kuin Timin vanha työkaveri tokaisi, ”ei se ole mitään rakettikirurgiaa!”

Ja se iltapuku? No, ei sillä Linnan juhlien kuvatuimmaksi kuningattareksi pääsisi, mutta on siinä symboliikkaa. ”Sininen on taivas, siniset on silmänsä sen. Valkoiset on pilvet, lampaat nuo taivaan sinisen…”

IMG_6099

Otin nämä kuvat Vancouverista mallikilpailureissultamme, hotellihuoneen parvekkeelta. Silloinkin suurkaupunki oli sateinen.

IMG_6119

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *