Juhannussalkoja ja merellistä luontoa – juhannus Ahvenanmaalla on elämys

Voiko olla parempaa paikkaa viettää juhannusta kuin Ahvenanmaa? Minulla oli ihan liian kauan itsehallintoalueen mentävä aukko sivistyksessä enkä ollut koskaan käynyt edes Maarianhaminassa, aina vain posottanut laivalla suoraan Tukholmaan. Mutta parisen vuotta sitten päätimme ystäväni Outin kanssa hankkiutua Ahvenanmaalle juhannussalkoja katsomaan ja siitä lähtien olen ollut aivan myyty. Sateesta huolimatta se oli todella kiva juhannus ja saimme ihan oikeasti tanssia juhannussalon ympärillä kansallispukuisten ahvenanmaalaisten kanssa. Kaksi vuotta sitten kiertelin täällä lisää kuvaamassa ”Amerikan unelmavävy” -tv-sarjaa ja hurmaannuin yhä syvemmin. Ahvenanmaan merellinen luonto on mannersuomalaisen silmään samalla kertaa sopivasti tuttua ja eksoottista, pala kauneinta Suomea. Ei kai siis ollut mikään ihme, että halusin Timinkin näkevän tämän?

image

Tällä kertaa olenkin saarella oikeastaan häämatkalla. Ihanat ystävämme Anna ja Niku kutsuivat meidät tänne juhannuksenviettoon ja meitä ei tarvinnut kauan maanitella. Vaikka olimme torstaina uupuneita edellisen illan hääjuhlasta, oli kiva päästä laivan ravintolan ikkunapöytään ja ihailla kauniin saariston lipumista silmien editse. Timille oli myös eksoottista, miten valoisaa oli ajaa Ahvenanmaan halki juhannusparatiisiin. Ja perillä meitä odotti yllätys:

image

Anna, joka on muuten myös armoitettu juhlien järjestäjä, oli pedannut meille oikean morsiushuoneen. Vaikka Anna oli itsekin päässyt perille vasta samana päivänä, oli hän ehtinyt teettää edellisillan hääjuhlastamme pinon valokuvia!image

Anna itse on tuo kuvien kaunotar lierihatussa. Parissa kuvassa näkyy myös häävieraita vastaanottaessani käyttämäni kansallispuku, jonka vaihdoin sitten laahukselliseen morsiuspukuun juhlan alkaessa.

imageKoko juhannuksen saimme syödä ja juoda hyvin loistoseurassa. Saimme saunoa ja nukkua pitkään ja valvoa myöhään. Kansallispuvullenikin tuli taas käyttöä, kun tanssimme kylän kukkasin koristellun juhannussalon ympärillä – tosin tällä kertaa minä olin yksi harvoista kansallispukuisista. Yöllä tanssimme vielä discoa vanhassa navetassa.

image

Pääsimme myös veneilemään aurinkoisena juhannusiltana ja sateisena juhannuspäivänä kävelylle, jolla näimme kaksikin huikeaa pirunpeltoa. On kiehtovaa ajatella sitä jäämassojen voimaa, joka pyöristi kivet ja ripotteli ne näin kauniiksi matoksi. image

image

Tim nautti ahvenanmaalaisesta juhannuksesta täysillä. Kaikkein parasta hänen mielestään oli se, kun sai puhua yömyöhään maailman tapahtumista ja politiikasta neljän erittäin fiksun miehen kanssa. Tim tykkää Suomesta ja suomalaisista niin paljon, että pohdiskeli jo valmiiksi, josko muuttaisimme eläkepäiviksi Suomeen.

Joskus kaikki menee niin kuin Strömsössä.

image

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *