Kesäinen Saariselkä rauhoittaa matkaajat – häämatka Lapissa jatkuu

Jotkut ne vaan osaa saada toiset tuntemaan itsensä tervetulleiksi. Tällä häämatkalla ympäri Suomea olemme Timin kanssa tavanneet hämmästyttävän paljon vieraanvaraisia ihmisiä. Yksi heistä asuu Lapissa Saariselällä ja on nimeltään Pirkko Valkamo.

image

Tutustuin Pirkkoon kymmenisen vuotta sitten. Siihen aikaan Pirkko johti Hotelli Presidenttiä Helsingissä, nostettuaan sitä ennen esimerkiksi vantaalaisen hotellin yökerhon Tulisuudelman ykkösmenopaikaksi pääkaupunkiseudulla. Pirkko tuntee suomalaisen hotelli- ja ravintola-alan erittäin laajasti ja on nyt kotiutunut Saariselälle. Meinasin sanoa, että Saariselän rauhaan, mutta Pirkko on niin aikaansaava leidi, että hänen ympärillään aina tapahtuu. Saa nähdä, mitä kaikkea uutta Pirkko kehittää nyt Saariselälle, vanhan hyvän säilyttäen.

image

Ajoimme Saariselälle taas pitkän päivän Pohjois-Norjan Nordkappista ensin Inariin, jossa pysähdyimme Siidaan, Euroopan ainoan alkuperäiskansan saamelaisten elämää esittelevään museoon. Olin jo pitkään halunnut käydä Siidassa ja vaikka matkaa oli takana jo tuntitolkulla ja loppumatkaa Saariselällä oli jäljellä enää vähän, päätimme pysähtyä ja käyttää Museokorttejamme. Ja kyllä kannatti! Taianomaisen ja hyvin havainnollistavan sisätilan lisäksi ulkona oli aitoja vanhoja saamelaisten rakennuksia, jotka tekivät etenkin Timiin todella suuren vaikutuksen.

image

Porotkin viihtyivät Saariselällä Kuukkeli-asuntomme pihalla

Kun Siidan jälkeen huristimme vihdoin Saariselälle, olimme matkasta jo aika väsähtäneitä, etenkin kun flunssa edelleenkin vaivasi meitä kumpaakin. Pirkko oli järjestänyt meille todella kivan saunallisen kolmion keskeiseltä paikalta kauppakeskus Kuukkelin viereltä.

image

Emme olisi millään jaksaneet lähteä etsimään enää ruokapaikkaa, eikä meidän tarvinnutkaan: jääkaapissa oli Pirkon itsensä tekemää korvasienikeittoa (nam!) ja poronkäristystä. Pöydällä oli ruusuja, oli viiniä, oli suklaata jälkiruuaksi – aivan mahtavaa! Oli ihanaa syödä ja nauttia saunasta kaikessa rauhassa. Eikä aurinko edelleenkään laskenut.

image

Pitkien ajopäivien lomassa oli todella kiva päästä tuntureille vaeltamaan. Saariselän Iisakkipään reitti oli meille juuri sopivan mittainen. Maisemat olivat tietysti upeat.

image

image

Tai no, maisemat ovat aina upeat, kun matkaan Timin kanssa.

image

image

Olen vuosien mittaan käynyt aika monessa suomalaisessa hiihtokeskuksessa, mutta Saariselällä en ollut koskaan ollut. En tiedä yhtään, ovatko Saariselän laskettelurinteet tarpeeksi loivia tällaiselle heikonpuoleiselle tätilaskettelijalle, mutta jotain todella kivaa tunnelmaa Saariselällä on. Paikallisessa kuppilassa näytti viihtyvän myös paikallisia asukkaita meidän suomalaisten ja ulkomaalaisten turistien lisäksi. Palveluja on tarpeeksi – saimme esimerkiksi varattua erinomaiset hieronnat lyhyellä varoitusajalla – ja silti on luonnonrauhan keskellä.

image

Ymmärrän hyvin, miksi niin monet tuttavani reissaavat Saariselälle joka vuosi – toiset montakin kertaa vuodessa.

image

Mekin aloimme Timin kanssa heti suunnitella sekä syksyistä ruskaretkeä että  revontulireissua kaamoksen aikaan. Ei ehkä juuri tänä vuonna, mutta pian. Saa nähdä, millaista Saariselällä on sitten, kun Pirkko on pannut tuulemaan. Toivottavasti moni muukin löytää tiensä sinne.

Metsähallituksen päiväkämppä Aurora on yllättävän tyylikäs.

Metsähallituksen päiväkämppä Aurora on yllättävän tyylikäs.

image

image

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *