Saarelta saarelle: viikonloppu Mayne Islandilla

Ystävillämme Martinalla ja Larryllä on hyvä rutiini: joka kuukausi he järjestävät pienen viikonloppumatkan lähiseuduille. Tai Martinahan tietysti kaiken käytännössä järjestää, keksii jonkun hyvän hotellitarjouksen tai miettii kohteen, minne huristavat asuntovaununsa kanssa.

Pari kertaa olemme päässeet mukaan, vähän niin kuin valmiiseen pöytään. Olemme viettäneet viikonlopun nelistään Vancouverinsaaren tuulisella länsirannalla Tofinossa ja Nanaimon edustalla Gabriolan saarella, joista reissuista olen täällä blogissa raportoinutkin.

DCA3144C-CCA1-40F5-8DE6-5FDA900312B8

Meilläpäin vuorovesi on jopa 4. Metriä, joten myös Myne Island Resortin laituri on pitkä.

Tällä kertaa olimme Mayne Islandilla, joka on yksi kymmenistä kuvankauniista saarista mantereen ja Vancouverinsaaren välillä. Nanaimosta Mayne Islandille päästäkseen pitää ensin huristaa etelään Victoriaan ja sieltä taas pohjoiseen niemelle Swarzt Bayn lauttarantaan. Lauttamatka saaristossa kestää siihen päälle vajaat puolitoista tuntia.

E6D25ADC-332E-42AF-A22E-6DDF1FFC74FF

Jos sää olisi ollut selkeämpi, olisimme varmaan grillailleet mökkimme terassilla.

Perillä meitä odotti todella kiva lomamökki meren rannalla Mayne Island Resortissa – vaikka mökki ei kyllä ole oikea nimitys. Lomakoti? Huvila? Yhtä kaikki, west coast contemporary -tyyliin rakennettu yhden makuuhuoneen talo oli viihtyisä. Suomalainen tehostaja minussa tosin heti alkoi mielessään muutella pohjaratkaisua niin, että ulko-oven lähellä olisi ollut vaatesäilytystilaa. Hyvin mahduttiin kuitenkin päivällisen ja kylpyläosastokäynnin jälkeen takan ja telkkarin ääreen perjantai-iltana. Muutama jakso tuli sitten taas katsottua HGTV:ltä amerikkalaisparien lomakotien etsintää. Tiedäthän nämä ohjelmat, joissa suurin ongelma on, onko päämakuuhuoneessa vaatehuone ja onko ulkona tarpeeksi tilaa viihdyttää vieraita. Näitä samoja seikkojahan pohdimme alvariinsa Timinkin kanssa. (Eikä pohdita, vitsi vitsi.) On vaan välillä niin luxusta katsoa noita kodinetsintä- ja sisustusohjelmia, kun meillä ei HGTV-maksukanava näy.

97843A80-BD02-4F47-8D5D-E2DAADD18085

Tim ja minä levitimme illalla olohuoneen vuodesohvan ja niinpä aamulla ensimmäinen näky olikin upea auringonnousu mantereen vuorten takaa.

5381A146-538B-4609-8DE8-C35A5B3E45DC

Kuva ei tee oikeutta auringonnousun lämpimälle kajolle.

Koska Mayne Island ei ole koolla pilattu, saarella ehtii hyvin kierrellä tärkeimmät nähtävyydet yhdessä päivässä. Lauantai kuluikin ulkoillessa luontopoluilla ja rannoilla, mitä nyt kävimme tarkastamassa kirjakaupan ja käytettyjen vaatteiden kaupan valikoimat. Ihmeen hyvät olivat.

8ECA23A0-476F-45B5-BA79-E49DC51B7FC0

Tämä Pohjois-Amerikan länsirannikolla kasvava arbutus-puu viihtyi jyrkällä rantatöyräällä. Kuva Larry Chong.

DA08A978-62A1-4BA9-89AB-92E6BC907B6F

Metsäpoluilla on ihana kulkea. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän kaipaan rauhaa ja kauniita näkymiä. Meri on myös aina kiehtova, oli sää minkälainen tahansa. Ainakin siis kun saa katsoa sadetta turvallisesti takkatulen lämmössä.

Meri on kuluttanut hiekkakivikallioita reikäisiksi kuin emmental-juuston.

Meri on kuluttanut hiekkakivikallioita reikäisiksi kuin emmental-juuston.

Lomakauden jälkeen saaristossa on hyvin tilaa, paitsi lauantai-iltana saaren ainoassa ravintolassa. Onneksi meillä oli pöytävaraus. Kesällä hotellin ravintolasta on upeat näköalat. Tähän aikaan vuodesta viiden jälkeen jo on säkkipimeää, joten maisemista ei voi illallisaikaan nautiskella.

Mayne Islandilla on myös pieni majakka.

Mayne Islandilla on myös pieni majakka.

Ehdimme käymään myös Mayne Islandin japanilaisessa puutarhassa. Saaren asukkaista nimittäin kolmasosa oli japanilaisia, ennen kuin heidät toisen maailmansodan kieemuroissa internoitiin ja kaikki omaisuus takavarikoitiin 1942. Surullista, ei-niin-kaukaista maailmanhistoriaa. Nyt siis erään japanilaissuvun entisellä tontilla on kaunis muistopuutarha lampineen. Keväällä siellä on varmaankin todella kaunista, kun näin myöhäissyksylläkin tunnelma oli rauhoittava.

366C4D55-7A1B-437B-B0C7-F3EEC8953A66

Kaiken luonnonkauneuden ja huoliteltujen rakennusten keskellä oli myös jotain suomalaisittain kotoista. Tiedäthän, kuinka Suomessakin asuu jonkun hienon luonnonnähtävyyden kyljessä paikallisia, joiden elämänasenne ei ole niin nokonuuka. Rapistuneen talon pihassa lepää muutama autonraato, ruosteinen mopo ja asuntovaunu, jonka rikkoutuneet ikkunat varmaan korjataan ihan kohtsillään. Kunhan ennätetään. Mikäs kiire tässä on, valmiissa maailmassa. En kehdannut ottaa kuvia, mutta tiedät kyllä.

Tästäkin Tim kyllä osaisi remontoida kivan majatalon.

Tästäkin Tim kyllä osaisi remontoida kivan majatalon.

Sunnuntaina oli jo melkein pimeä, kun pääsimme kotiin. Timin kotiaika on nyt ollut kortilla, sillä viikonlopun viettoon Tim tuli suoraan työmaalta Victoriasta ja maanantaiaamuna alkoi uusi urakka, taas Victoriassa. Tällä viikolla Tim ei ajele joka ilta kahden tunnin matkaa kotiin, vaan yöpyy hotellissa. Minä seuraan tiistaina perässä ja aion kiertää oikein ajan kanssa muutaman museon. Ehkä viikolla olisi jokin klassisen musiikin konserttikin? Luontoelämysten keskellä kaipaan myös kulttuurielämyksiä. Joka tapauksessa oli hienoa saada tutustua taas uuteen saareen näillä uusilla kotikulmilla. Ensi kesänä sitten purjehdimme omalla veneellä näissä maisemissa.

AAD6740C-D453-4C91-815A-7F760F2B19F6

70262229-DBC2-45FD-BECD-F7BE1BADD674

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *