Tule joulu kultainen – lokakuussa?

Kun minä olin nuori (eikö kaikki vanhat tädit aina aloita näin?) ei ollut halpalentoyhtiöitä. Suomi oli kaukana kaikesta kiinnostavasta ja muodikkaasta. Ainoa keino matkustaa Euroopan sykkeeseen vähän halvemmalla kuin sinivalkoiset siivet oli juna. Tai ensin piti päästä laivalla Ruotsiin – Virohan oli vielä siinä vaiheessa neuvostotasavalta ja niin luulin aina olevankin – ja sitten istua tuntitolkulla junassa puuduttavan Ruotsin halki Tukholmasta Kööpenhaminaan ja siitä keskisempään Eurooppaan.

Ensimmäiselle interraililleni lähdin heti lakkiaisten jälkeen ja toiselle saman vuoden syksynä. En ollut koskaan ollut etelänlomalla ja minun käsitykseni lokakuisesta Espanjasta ja Portugalista oli paljon lämpimämpi kuin todellisuus. Siihen aikaan ei vielä ollut keksitty mitään keveää, joten vaelsin painava rinkka selässäni asemilta syrjäisille retkeilymajoille, joissa hytisin koleudesta. Päiväbudjetti majoitukselle ja ruoalla ja kaiken maailman suplementosille oli 20 markkaa. Ei euroa, vaan markkaa. Reissu oli kyllä omalla tavallaan vaikuttava. Kiersin koko Pyreneiden niemimaan ja kävin myös Andorrassa ja Marokossa. Se olikin ensimmäinen kertani Afrikan mantereella. Ja kyllä, se lasketaan, vaikka kävin vain Tangerissa.

Kotimatkalla poikkesin Sveitsissä tapaamassa rakasta ystävääni Inkkua, joka oli Genevessä au pairina ja tulin sitten Saksan läpi takaisin Pohjolaan. Ja Saksassa se sitten tapahtui.

IMG_6288

Tämä pitkä Euroopan-kierros vie meidät nyt sitten varsinaiseen tämänkertaiseen aiheeseemme. Jossain päin Saksaa, olisiko ollut Frankfurtissa tai Hampurissa, oli nimittäin silloin marraskuun puolessavälissä tavarataloissa jo joulutavarat esillä. Muistan, kuinka olin ällikällä lyöty, sillä 80-luvun alkupuolella ei moista etuaikaisuutta oltu Suomessa nähty. Kymmenisen vuotta tämän jälkeen asuin Kaliforniassa ja siellä olisi varmaankin saanut joulua vietettyä mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta Suomessa elettiin vielä sitä aikaa, kun kuusi tuotiin sisään vasta jouluaattona ja huvikielto oli voimassa tapanintansseihin saakka.

IMG_6171

Olen nyt käynyt täällä Nanaimossa kaupoilla hankkimassa syys- ja talvivarusteita ja taas minut on yllätetty. Lokakuun alussa täkäläisissä kaupoissa on ollut tietysti pelottavaa Halloween-tavaraa, mutta myös joulukoristeita. Eikä vain vähän, vaan runsaasti. Hyllytolkulla erilaisia jouluisia koristuksia, kuusia, valosarjoja…

Olen ollut omasta hämmennyksestäni vähän hämmästynyt. Ei minua pitäisi ärsyttää se, jos joku haluaa aloittaa joulukauden vähän aikaisemmin. Suomalaisetkin alkavat erään kukkakaupiaan mukaan kysellä kevätkukkia jo välipäivinä, joten aikaisin aloittamalla saa nauttia joulusta pidempään. Mutta kun tässä on vielä kaikkea muuta ennen joulua, niin mitäs jos vietettäisiin muita pyhiä ennen?

IMG_6290

Toisaalta taas minussa asuva jouluihminen (joka ei ole ihan pieni) on innoissaan. Tämä on ensimmäinen kanadalainen jouluni! Ihania koristeita! Kivan värisiä! Mitähän keksin Timille lahjaksi? Miten saisin houkuteltua Timin pojat meille jouluaatoksi? Pitäisikö satsata hienoon kuuseen? Aito vai muovinen? Vihreä vai valkoinen? Tai jos olisi kuusi kuusta, niin siinähän olisi hauska kuusimetsä! Mihin sellainen metsä mahtuisi? Joulukoristeeni jäivät Suomeen, hankinko taas kymmeniä lasipalloja vai keksinkö jotain ihan muuta? Itse tehtyjä koristeita vai ostettuja?

IMG_6170

Toistaiseksi olen onnistunut ohittamaan jouluosastot aika tyynesti, juurikaan vilkuilematta. Mutta en tiedä, kuinka monta viikkoa enää pystyn hillitsemään itseäni menemästä sekaisin joulusta. Tule joulu kultainen – tai valkoinen, punainen, liila tai vihreä.

IMG_6169

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *